0kr i inkomst sen oktober


Nu blir detta ett väldigt långt inlägg men jag hoppas att ni ändå orkar läsa hela texten för det här är så sjukt och något som alla borde veta.

Jag är i jobb och utvecklingsgarantin på arbetsförmedlingen så jag får nu aktivitetsstöd från försäkringskassan istället för a-kassa.

I oktober fick jag helt plötsligt inte pengar för hela månaden fast jag hade gjort allt som behövdes för att få det, dvs söka jobb och skicka in mina rapporter. Så jag försökte få tag i min handläggare direkt för att ta reda på vad som hänt. Jag både mailade och ringde flera ggr men hon svarade aldrig. Det förväntade jag mig inte att hon skulle göra heller då jag aldrig fått tag på nån av alla handläggare jag haft när jag verkligen behövt.

Till slut tog jag mig till arbetsförmedlingen för att försöka få svar där men det fick jag inte. Jag fick bara prata med någon på kundservice som gav mig en telefontid med en ny handläggare några veckor senare (i januari). När jag kom hem ringde jag till försäkringskassan för att se om mina dagar var slut. Det var de inte. Men de sa att arbetsförmedlingen stängt av mina pengar. Jag fattade verkligen inte varför men jag kunde bara vänta tills jag skulle ha mitt telefonmöte för att få mitt svar.

Klockan 10 en torsdag skulle den där handläggaren ringa mig. Jag satt och väntade i över en timme och hon hade fortfarande inte hört av sig. Till slut fick jag jaga henne. Jag hade ingen info om henne alls, bara ett förnamn så jag fick ringa kundtjänst och de gav mig ett nummer. Telefonsvarare direkt som sa att hon gått för dagen och skulle återkomma på måndag. Då blev jag rasande! Där hade jag gått sen oktober och försökt få tag i nån som skulle kunna förklara för mig varför jag helt plötsligt inte hade nån inkomst och det var tydligen helt omöjligt!

Det har varit så mycket kladd under de här åren som jag varit arbetslös (saker de lovar men inte håller, glömmer boka in mig till en arbetsterapeut så jag väntar flera månader i onödan, glömmer skriva in saker vi bestämt i datorn så när jag har nästa möte är allt glömt, jag har haft ca 10-12 handläggare under den här tiden så jag får börja om från ruta 1 med varje, de tappar bort mitt läkarutlåtande. The list goes on and on). Jag har, trots allt detta, haft överseende eftersom jag vet hur mycket de haft att göra. Många har gått in i väggen där och slutat, och det är ju fruktansvärt men oavsett kommer man till en viss punkt när det får vara nog! Det är inte okej att jag ska vara helt utan inkomst så länge!


Så jag pallrade mig bort till arbetsförmedlingen när jag inte fick tag i min handläggare. Det var självklart lång kötid, jag satt och väntade i 1 1/2 timme innan jag fick prata med någon (kundservice igen). Hon kunde såklart inte svara på mina frågor och alla handläggare var upptagna så jag fick vänta lite till så skulle hon försöka lösa en telefontid till mig. Efter en halvtimmes väntan sa hon att någon skulle ringa mig.

Så jag fick ett samtal från den som var min handläggare, alltså hon som skulle ringt mig innan på dagen. Hon satt i Broby och varför hon inte ringt mig brydde jag mig inte om då, jag ville bara veta varför jag inte hade fått några pengar.

Hon kunde inte svara på det men hon såg att jag inte var i jobb och utvecklingsgarantin längre. Så jag hade fått mitt aktivitetsstöd indraget! Men hon såg att jag gjort vad jag behövde för att få pengar så jag hade ju inte gjort något fel. Hon förlängde mig i jobb och utvecklingsgarantin ett år från oktober (då jag slutade få pengar) men sa "sen får vi se om du får pengar för okt-dec." Jag frågade varför och hon gav ingen riktig förklaring, bara sa att nån myndighet måste kopplas in som tar ställning till om jag får pengar eller inte. Så jag skulle alltså kunna straffas för något som de gjort fel! Jag blev så arg så jag slängde ur mig all frustration jag haft angående dem de här åren och vi avslutade inte samtalet som bästa vänner direkt. Men hon sa att hon skulle kolla upp det där med pengarna och fixa en tid för ett möte oss emellan.


Ett par veckor senare träffade jag henne. Hon hade i princip glömt vad vårt förra samtal handlade om. När jag frågade om pengarna så hade hon ingen info att komma med och nämnde ingenting om den där myndigheten. Jag tyckte att vi hade ett bra samtal när det gällde annat vi pratade om och jag orkade inte bråka med henne så jag bet bara ihop och bestämde mig för att ringa försäkringskassan när jag kom hem.

Tydligen kan man bara ansöka om pengar en månad bakåt på försäkringskassan, det finns inga undantag, såna är reglerna. Det spelar inte ens nån roll om jag får ett intyg från arbetsförmedlingen där de erkänner sitt fel, det är kört! Jag kunde alltså bara ansöka om pengar för december. Så att få pengar för okt-nov var omöjligt. De sa att det enda jag kan göra är att kräva att arbetsförmedlingen betalar ut pengarna till mig. Jag vet bara inte hur jag ska göra det, vem jag ska prata med osv. Men jag ska göra det! Det handlar om ca 15 000kr, det är mycket pengar när man är arbetslös.

Jag läste en artikel för några dagar sen om att många arbetssökande har varit med om samma sak. De har fått sitt aktivitetssöd indraget. Tydligen är det något fel i arbetsförmedlingens automatiserade system. Och i oktober (när jag tappade min inkomst) fick de stoppa systemet och gör numera allt manuellt. Det är tydligen inte första gången som deras system haft problem. Mellan 10-15% av besluten om aktivitetsstöd kan vara felaktiga. Det gäller 70 000 personer sedan de införde systemet för flera år sen. Det är tydligen inte ens säkert om arbetsförmedlingen kommer kunna spåra och ändra vilka som fått felaktiga beslut, det är ju helt sjukt! Så jag har alltså egentligen en jävla tur som ändå fått förlängt efter att jag fått aktivitetsstödet indraget, jag hade kunnat vara utan pengar i fortsättningen också.

Så nu lär det nog bli lite knivigare att kräva dem på pengar när så många har fått fel beslut. De får ju betala ut väldigt mycket pengar, om de ens gör det.

I slutet av den här månaden får jag iaf pengar för både december och januari (thank God! 🙏), dock så ska en hel del av dem gå till min mamma som jag fått låna pengar av under den här tiden.


Follow me on: Facebook¦Instagram¦Blogkeen

Gillar

Kommentarer

johnssons
johnssons,
Usch hur dåligt med lönen <3
nouw.com/johnssons
tessbjork
tessbjork,
Ja det är verkligen jättetrist 😕 Jag hoppas jag får det jag har rätt till.
nouw.com/tessbjork