Har du rätt till livränta?


I början av förra året skulle jag överklaga AFA försäkringars beslut om min handled. Jag kontaktade då facket för att få hjälp av dem men jag var ute lite i sista minuten (jag hade bara ett par dagar på mig innan sista datum) så de hann inte hjälpa mig men sa att det fanns kanske något annat de kunde hjälpa mig med.

Det slutade med att jag överklagade själv och fick en summa, för ärr och ryckande finger, utöver det jag fått från dem innan.


Men jag blev ändå nyfiken på vad han på facket menade när han sa att det kanske fanns annat de kunde hjälpa mig med. Så jag kontaktade honom igen och vi bokade in ett möte. Jag hade alla papper som behövdes med mig och vi gick igenom dem. Just när det gällde AFA så fanns det inget mer att göra där, och det förväntade jag mig inte heller.

Men sen nämnde han något om livränta (som jag hört talas om innan men inte riktigt vetat vad det är), och sa att det är något som jag möjligen skulle kunna ha rätt till. Livränta kan man få från försäkringskassan om man, som jag, gått miste om inkomst på grund av en arbetsskada. Så om jag skulle fått livränta så hade jag fått mellanskillnaden från vad jag får ut i månaden nu till vad jag fick ut när jag jobbade på Scan. Och om jag skulle få ett jobb där jag tjänar mindre än jag gjorde på Scan så hade jag även fått mellanskillnaden där. Hur bra är inte det?!

Han kunde inte lova något, han skulle prata med sina kollegor om det och sen höra av sig till mig igen. Och när vi sen hördes av så sa han att jag skulle aboslut ansöka om livränta. Och det fick jag hjälp med av honom. Snabbt och lätt gick det! Jag har sen fått komplettera med läkarutlåtande och sånt. Nu väntar jag bara på att de ska ta ett beslut som kan ta upp till 4 månader. Det har gått ungefär en och en halv månad sen jag ansökte så nu håller jag håller tummarna! Det är mycket som ska uppfyllas för att man ska ha rätt till det, men man måste ju försöka!

Hade jag inte kontaktat facket angående överklagan till AFA så hade jag inte vetat att livränta var något som jag skulle kunna ha rätt till och det är ju helt sjukt egentligen! Jag får isf pengar retroaktivt för det jag har missat, och sen framåt i tiden. Det blir mycket pengar!

Om du har varit med om en liknande grej och, som mig, inte visste om det här med livränta så kontakta ditt fack och kolla upp det! Man får inte missa grejer som man har rätt till! Det skadar ju aldrig ansöka, då vet man iaf att man gjort allt man kunnat.


Follow me on: Facebook¦Instagram¦Blogkeen

Gillar