Tips mot jetlag


Innan du reser

1. Planera smart.
Planera din resa smart för att undvika jetlag. Flyger du västerut (åt USA) är det bäst att anlända sent på kvällen eftersom du då efter en lång resdag kan sova gott och vakna utvilad nästa morgon. Flyger du åt Asien, det vill säga österut, blir det däremot lite svårare med tidsomställningen eftersom du flyger ”mot klockan”. Har du lätt för att sova på flygplan så landar du med fördel på morgonen och kan från första början njuta av semestern. Vet du däremot med dig att du kommer vara sömnlös så välj i stället att flyga så att du landar på kvällen.

2. Var flexibel.
Personer med strikta mat- och sovrutiner kommer att drabbas allra hårdast av jetlag. Så om du är van vid att äta din middag framför Halv åtta hos mig och går och lägger dig prick klockan 11 kan du stöta på problem. Om du är mer flexibel kring ovanstående har du en klar fördel!

3. Var utvilad.
Det må vara frestande att stanna uppe natten innan avresa så att du blir trött och sover på planet, men det är en riskfylld taktik. Enligt sömnforskare är det mycket smartare att se till att kroppen är utvilad då den då har bättre möjlighet att klara den påfrestning det innebär att byta tidszon.

4. Anpassa dig till den nya tidzonen.
Försök anpassa dig till den nya tidszonen innan du reser genom att exempelvis gå i säng en timme tidigare eller senare varje dag. Då vänjer kroppen sakta men säkert sig och påfrestningen av tidsomställningen vid din resa blir mindre.

5. Mellanlanda.
Om möjligt, försök planera in en mellanlandning så att din kropp får mer tid på sig att anpassa sig till sina nya rutiner.


6. Undvik alkohol och koffein.
Det må vara frestande att ta del av utbudet från serveringsvagnarna men alkoholkonsumtion på höga höjder kan leda till uttorkning vilket får dig att må ännu sämre när du väl landar. Om ditt flyg landar på natten bör du även undvika att dricka koffein, cola och energidrycker som påverkar sömnen.

7. Drick massvis med vatten.
Att dricka massor med vatten på långflyget är ett måste. Den torra luften i flygplan leder under längre flygningar till att kroppen torkar ut och jetlagen förvärras.

8. Ställ om klockan.
Det är en god idé att ställa om din klocka efter ankomstdestinationens tid så fort du kliver ombord på planet. På så sätt kommer du lättare i rätt dygnsrytm!

9. Rör på dig.
Vid långa flygturer är det lätt att bli stillasittande i flera timmar i sträck. Se till att röra på dig regelbundet och skäms inte för att göra några yogaövningar i gången. Att få igång blodcirkulation får kroppen att må bättre och risken för jetlag minskar avsevärt.

10. Insomningstabletter.
Brukar du ha svårt för att somna på nattflyg? Då kan det hjälpa med någon sorts insomningstablett. Det finns flera receptfria samt receptbelagda alternativ att köpa på de flesta apotek, men se alltid till att ha koll på potentiella biverkningar genom att rådfråga en apotekare eller din läkare. Vill du undvika ovanstående kan du i stället satsa på en kopp kamomillte under en lång flygning för att underlätta sömnen.


11. Utsätt dig för dagljus.
Eftersom dagsljuset har så stor effekt på kroppen, är det också nyckeln till hur man kan lindra jetlagproblemen. Den som vill påskynda omställningen kan se till att få extra mycket solljus vid väl valda tider på dygnet.

12. Anpassa dig till den nya matklockan.
Att äta i linje med den nya tidszonen hjälper kroppen att anpassa sig efter de nya rutinerna. Det är ibland lättare sagt än gjort då det kan kännas konstigt att äta middag när man normalt sett brukar äta frukost men försök att härda ut - det lönar sig snabbt!

13. Motionera.
Träna lite för en dos endorfiner och stretcha ut dina trötta muskler efter den långa flygresan.

14. Undvik tupplurer innan läggdags.
Hur trött du än är ska du försöka stanna uppe till den tid då du normalt brukar gå och lägga dig. Undvik tupplurer oavsett hur bekväm hotellsängen ser ut!

15. Fräscha upp dig.
När du anländer till din destination, ta en dusch eller varför inte ett dopp i poolen eller havet? Att fräscha upp sig efter en lång flygresa kan göra mycket för ditt välbefinnande!


Just nu känns det som att hel del av tipsen är väldigt doable. Jag har inga strikta mat och sovrutiner. Jag går redan och lägger mig väldigt sent. Jag tänkte varken dricka alkohol eller något med koffein i på planet. Dricka massa vatten är ju inte heller så svårt. Dock så hatar jag flygplanstoaletter och vill verkligen inte gå på dom, men det lär man ju få göra om man ska dricka mycket. Ställa om klockan och röra på sig lär inte heller vara några problem. Och när vi anlänt så vi nog kunna uppfylla de sista tipsen också 😊

Har ni några andra tips som kan vara användbara?

Follow me on: Facebook¦Instagram¦Blogkeen

Gillar

Kommentarer