Viktigt!

Ta gärna en titt på min insamling längst ner i texten 👇

Igår fick jag ett brev från World Animal Protection. Jag är månadsgivare där så jag får brev från dem ibland med historier om olika djur, både bra och dåliga. Brevet jag fick denna gången handlade om elefanter. Jag tänkte skriva lite om vad det stod i brevet.

Elefanter får stå ut med riktig grymhet i nöjes - och turistindustrin. De isoleras på avlägsen plats och fjättras med starka rep. Ingen kan höra deras skrik. Under flera dagar får de stå utan vatten och bara ta emot stryk. En käpp med en vass krok hamrar om och om igen mot deras huvud och ben. De skräckslagna skriken blir tystare och tystare tills de plötsligt en dag tystnar helt och elefanten slutar kämpa emot.

Den här metoden kallas "The Crush" och används för att kunna träna vilda elefanter att bära runt på turister och göra förnedrande konster. Helt otroligt att folk faktiskt kan göra något så hemskt!

World Animal Protection har arbetat i 20 år för att skydda vilda djur som brutalt utnyttjas för underhållning och har uppnått fantastiska resultat. Deras påtryckningar ledde till att TripAdvisor slutade sälja biljetter till de grymmaste attraktionerna med vilda djur och ska lansera en portal för att informera turister om verkligheten bakom kulisserna. De största charterarrangörerna i Sverige har också slutat sälja och marknadsföra elefantridning och elefantshower på sina resmål.

World Animal Protection har ett samarbete med ett elefantreservat i Thailand som räddar elefanter som utnyttjats i turist och skogsindustrin. Reservatet heter Boon Lott´s Elephant Sanctuary (BLES).

En av elefanterna i reservatet är Pang Dow. Förmodligen började hennes lidande på en avlägsen plats med "The Crush" metoden. Som liten gullig elefantunge användes hon som lockbete för att tigga pengar av turister som inte förstod bättre. Istället för att vara med sin mamma i det vilda fick hon trängas inne i staden.

När hon blev större fick hon flytta till en turistanläggning och bära runt på tunga bärstolar med turister. Till slut, förmodligen för att hon började se sliten och eländig ut, såldes Pang Dow vidare för att användas i den illegala timmerindustrin. Hon fick lyfta och dra tunga lass varje dag. En dag bröt hon sin fot men fick inte den behandling hon behövde, så foten läkte fel.

En medarbetare på BLES fick syn på Pang Dow när hon tungt haltande släpade timmerstockar och fick ta emot hårda slag för att det inte gick fort nog. Det blev början till räddningen för henne. Hon fick komma till reservatet och blev äntligen fri. Efter 20 års tortyr kunde hon slippa sin kedja och hennes skador blev ordentligt behandlade.

I reservatet finns just nu 14 elefanter. Det består av öppna fält, fruktträd, bananplantor och vattendrag med färskt vatten. Där har Pang Dow blommat ut. Hon har fått två nya väninnor och de har blivit oskiljaktiga. Av personalen kallas de "Gossip Girls" eftersom de hela tiden småpratar med varann 😂

Men läget är akut! Skötarna följer elefanterna dagtid för att de inte ska gå för långt bort och orsaka skada på odlingarna runtomkring. Men på nätterna måste skötarna hem och sova. Då kan inte elefanterna vandra fritt längre. Om de trampar i en bondes odling och förstör riskerar de att bli skjutna, förgiftade eller tillfångatagna. Därför måste tyvärr elefanterna stå uppbundna på nätterna. De kan röra sig ganska fritt ändå och umgås i sina grupper, men BLES vill bygga särskilda inhägnader där elefanterna kan vara nattetid utan att hindras i sitt naturliga beteende.

Jag har just nu en insamling till World Animal Protections. Pengarna går till akuta fall som detta. Gå gärna in och ge ett bidrag HÄR.

Fick en liten present i brevet med info om elefanter.

Follow me on: Facebook¦Instagram¦Blogkeen

Gillar

Kommentarer